2017 рік:
2018 рік:
2019 рік:
2020 рік:

21.11.2017

 

В обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради підведені підсумки Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнку "Рідна країна – безпечна країна!", організованого Українською асоціацією працівників бібліотек для дітей з метою сприяння формуванню у дітей основ безпеки дорожнього руху, культури поведінки на вулиці, профілактики дитячого дорожньо-транспортного травматизму, навчання дітей правилам поведінки на вулицях і дорозі, сприяння збереженню здоров’я і життя дітей, а також для реалізації їхніх творчих здібностей та талантів. Учасники Конкурсу – діти віком від 7 до 12 років. На конкурс надійшло 152 роботи з усіх міст та районів Запорізької області.

За результатами оцінки обласного журі переможцем визнано 11-річну Анастасію Куріленко з Гуляйполя, друге та третє місце відповідно отримали Єлизавета Спірідонова (9 років) з смт. Веселе та Анастасія Кльованик (11 років) з смт. Більмак.

Переможці Конкурсу від кожної області будуть нагороджені дипломами та подарунками від Української асоціації працівників бібліотек для дітей та представників Громадського руху Миколи Томенка "Рідна країна", а всі учасники конкурсу отримають у подарунок флайтери – світловідбиваючі наклейки, які яскраво світяться у променях автомобільних фар та слугують для того, щоб пішоходів, велосипедистів, дитячі візочки тощо було краще видно на дорозі у темний час доби.

 

11b.jpg

10c.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

21.11.2017

 

Великий голод – вічний гріх

 

Напередодні відзначення в Україні Дня пам’яті жертв голодомору та політичних репресій читачі обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради – вихованці школи-інтернату спортивного профілю та школи-інтернату № 7, мали змогу перегорнути болючо-сумні сторінки історії нашого народу, здійснити мандрівку у чорні часи голодомору 1932-1933 років. Згаданий ведучою заходу Іриною Крівенцовою "Закон про п’ять колосків" та названі нею катастрофічні наслідки голоду для української нації глибоко вразили підлітків, примусили задуматись над причинами злочинних дій тодішнього радянського режиму, а запалена свіча скорботи об’єднала присутніх одним спогадом, одним сумом, однією надією. Перегляд документального фільму "Хлібна гільйотина", книжок, представлених на виставці "Страта голодом", доповнили картину тих трагічних подій.

По завершенні заходу підлітки мали змогу на майстер-класі, проведеному завідувачем відділу бібліотеки Наталею Гвоздик, виготовити свічу пам’яті у техніці аплікації-інкрустації.

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

 

11b.jpg

21.11.2017

 

Вітаємо учасників гуртка "Code club", які завершили тримісячне навчання з комп’ютерного програмування. Подяки за успішне засвоєння програми дітям вручив аспірант КПУ Ігор Носатов, який на волонтерських засадах проводив заняття в обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради. Заплановано подальшу роботу у цьому напрямі.

 

11b.jpg

21.11.2017

 

На відзначення Дня Гідності і Свободи в читальному залі обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради зібрались читачі-старшокласники на спогад-реквієм "Вшануй хвилиною мовчання, Україно, тих, що за свободу полягли". Юнаки та дівчата ознайомилися з експонатами історико-патріотичної експозиції "Про час, Батьківщину і нас", переглянули книжкові новинки, що висвітлюють події Революції Гідності, воєнні дії на сході України на виставці "А сотню вже зустріли небеса". Гостями заходу стали активні учасники подій на Майдані – голова Запорізького обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Європейська молодь України" Юлія Новицька, виконуючий обов’язки директора Запорізького обласного центру молоді Ярослав Храпський та добрий друг бібліотеки, учасник АТО, а нині студент Національної академії внутрішніх справ Олександр Фролов. Пригадуючи події чотирирічної давнини, гості наголошували на особливій атмосфері піднесення, яка панувала серед майданівців, говорили про те, що робота по розбудові нашої держави продовжується і саме на молоді лежить особлива місія перетворення її в справді європейську країну. Згадували і Героїв Небесної Сотні, ушанувавши їх хвилиною мовчання.

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

 

11b.jpg

21.11.2017

 

Урок історичної пам’яті "Забуттю не підлягає", присвячений найболючішій сторінці нашої історії – голодомору 1932-1933 років, провели для своїх маленьких читачів бібліотекарі відділу обслуговування молодших школярів. Дітей надзвичайно вразила розповідь Надії Шахневич про страшний голод, який довелось пережити українському народові. В пам’ять про тих, хто не пережив лихоліття, була запалена свічка, пройшла хвилина мовчання. Нагадуванням про цінність хліба стали листівки, які діти старанно розмалювали, а також лялькова вистава "Легкого хліба не буває". Привернули увагу дітвори і книги, розміщені на виставці "Неопалима купина людської пам’яті".

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

09.11.2017

 

У День української писемності та мови в обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради з величезним успіхом пройшов сеанс "сміхочитання" за рекомендаціями ігрового практикуму "Як приборкати Книжкозавра" від "Фундації Дарини Жолдак". https://www.facebook.com/foundDZ/

Діти з групи продовженого дня ліцею № 62 разом читали вголос книгу відомого українського письменника Івана Андрусяка "Звіряча абетка". Веселий віршик про слоненя по черзі читали і казкові герої – баба Яга та чарівна фея, і діти – в образах лисички, мишеняти, ворони, бджілки і, навіть, інопланетянина. Вийшло дуже весело. А потім діти малювали портрет письменника, який написав для них такі веселі вірші та слухали уривки з його книги "Сонячні дні Домовика Мелетія", які їм вголос прочитала бабуся Ягуся.

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

06.11.2017

 

На відзначення Року Японії в Україні обласна бібліотека для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради провела для своїх відвідувачів захоплюючу подорож до цієї загадкової країни. Знайомство почалось з виставки-інсталяції "Япономанія. Мерехтливі ліхтарики", а продовжилось віртуальною мандрівкою визначними місцями, ознайомленням з життям японців, їх технічними досягненнями, мовним етикетом, традиціями привітання та прощання.

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

06.11.2017

 

26-27 жовтня в комунальному закладі "Запорізька обласна бібліотека для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради відбувся обласний семінар-практикум для заступників директорів ЦБС по роботі з дітьми і завідуючих районними, міськими бібліотеками для дітей та бібліотеками місцевих територіальних громад за темою "Бібліотека для дітей як комунікативний майданчик інтелектуального розвитку і культурного дозвілля дітей".

На семінарі велась розмова про традиційні та інноваційні послуги сучасної бібліотеки, про реалізацію бібліотечних програм та проектів, про створення умов для комфортного перебування в бібліотечних установах дітей різних вікових категорій. Важливою та надзвичайно корисною для учасників семінару була інформація, подана у виступі доцента кафедри менеджменту освіти та психології КЗ "ЗОІППО" ЗОР, кандидата педагогічних наук Тетяни Бабко, де йшлося про важливі аспекти комунікації бібліотекаря і читача, основні компоненти налагодження діалогу дорослого і дитини.

Про нові моделі організації бібліотечного простору, створення зон комфорту для користувачів бібліотеки говорила у своєму виступі кандидат наук з державного управління, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи КПУ Наталія Яцун.

Цікавою та змістовною вийшла професійна розмова бібліотекарів про читання в новому форматі "Дитяча бібліотека – місце незабутніх зустрічей". З панорамою свого інноваційного досвіду в обслуговуванні юних читачів ознайомила запорізьких колег директор Дніпропетровської обласної бібліотеки для дітей Ольга Прокопович-Ткаченко. Про формування в бібліотеці естетичного середовища для своїх відвідувачів розповіла завідуюча Енергодарською міською бібліотекою для дітей Лариса Малик. Про сферу впливу дитячої бібліотеки в соціально-культурному контексті регіону йшлося у виступі завідуючої Приазовської районної бібліотеки для дітей Тетяни Добрєвої.

Обговорювались на семінарі і суто професійні питання, зокрема, впровадження універсальної десяткової класифікації в кодування книг та інших документів бібліотечного фонду.

Приємною розрядкою в напруженій роботі семінару було представлення модного літературного подіуму "Книжкове дефіле", підготовленого працівниками обласної бібліотеки для дітей "Юний читач", театралізована постановка за книгою "Лисичка йде до бібліотеки" Лоренц Паулі і Катрін Шерер від учасників бібліотечної театральної студії "Чарівна маска", концертні номери від викладачів ЗДМШ № 1 та прогулянка містом "Запоріжжя – подорож у часі", проведена креативним директором Музею історії зброї Романом Акбашем.

Насиченим цікавими подіями був і другий день семінару. Багато вражень отримали його учасники від зустрічі з творчою групою "Новатор-фільм", які презентували в бібліотеці анімаційний фільм "Моя країна – Україна" та презентували книгу письменниці і сценариста Лани Ра "Щоденник котячих мандрів", а також від відвідин Книжкової толоки.

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

 

06.11.2017

 

Черговий цикл заходів в рамках творчого проекту "Європейський експрес" організувала для своїх читачів обласна бібліотека для дітей "Юний читач" ЗОР. Цього разу діти знайомились з сонячною країною троянд – Болгарією. До уваги відвідувачів була організована книжкова виставка за творчістю болгарських письменників, підготовлений рекомендаційний список літератури. Більше про історію країни, про цікаві факти з життя наших сусідів-болгар діти дізнались з розповіді завідувача інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки Ольги Булатньої. Запрошені до бібліотеки гості – голова міського болгарського товариства "Відродження" Олександр Сяров та директор болгарської недільної школи "Світлина" Іван Ангелов, познайомили дітей з історією переселення болгар на запорізькі землі, з подіями, пов’язаними з пошуком Вознесенівського скарбу, де були знайдені коштовні прикраси древніх болгар. Приємним сюрпризом став виступ переможниці пісенного конкурсу державної агенції з питань болгар в чужині Насті Стеблицької та подарунки від гостей: футболка – найкращому знавцеві історії болгар, книга В. Міткова "Болгари на Запорізькій землі сторінки історії та культури" і ювілейні календарі – обласній бібліотеці "Юний читач".

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

 

 

06.11.2017

 

В обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради відбулась приємна подія. Англомовний клуб "Балакучі курчата" відзначив свою першу річницю. День народження був справжнім: з солодощами, святковою свічкою та розважальною програмою. Родзинкою теплого сімейного заходу стала інтерактивна вистава "Матусина посмішка" у виконанні Світлани Комар, матусі одного з маленьких членів клубу.

 

11b.jpg

10c.jpg

 

9b.jpg

10c.jpg

 

11b.jpg

10c.jpg