2018 рік:
2019 рік:
2020 рік:
2021 рік:

31.10.2018

 

"Європейський експрес" подорожує Румунією

Напередодні святкування Хелловіну приміщення обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради перетворилось на лабіринти замку найвідомішого у світі вампіра Дракули. Ігрова авантюра "Хелловін на батьківщині жахів" у виконанні юних акторів бібліотечної театральної студії "Чарівна маска" та її керівника Богдана Романенка в образі зловісного Влада Цепеша примусила трохи "понервувати" відвідувачів. Підліткам довелось терміново пригадати традиції святкування Хелловіну, щоб вибратись з "підвалів моторошного замку". При денному світлі на них чекала завідувач відділу бібліотеки Наталя Гвоздик, яка й познайомила їх з екзотичною, вражаючою та таємничою Румунією, а ще запропонувала обговорити роман Брема Стокера "Дракула" та провела майстер-клас з виготовлення малюнка середньовічного замку у техніці гратографії.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

26.10.2018

 

25-26 жовтня в комунальному закладі "Запорізька обласна бібліотека для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради відбувся обласний семінар-практикум для заступників директорів ЦБС по роботі з дітьми і завідуючих районними, міськими бібліотеками для дітей та бібліотеками місцевих територіальних громад за темою "Сучасний погляд на стратегію бібліотечного обслуговування юного читача".

На семінарі велась розмова про нові інструменти та методи залучення дітей до книги та читання, адаптацію інформаційно-бібліотечного обслуговування до реалій сьогодення, базуючись на вивченні інтересів користувачів, дослідженні їх попиту на бібліотечні продукти і послуги. Наголошувалось на важливості встановлення зворотного зв’язку між бібліотекою та користувачем, впровадженні бібліотекою інноваційних послуг, реалізації бібліотечних програм та проектів, спрямованих на створення умов для комфортного перебування в бібліотечних установах дітей різних вікових категорій.

Важливою та надзвичайно корисною для учасників семінару була інформація, подана у виступі доцента кафедри української літератури Запорізького Національного університету, кандидата педагогічних наук Олесі Алімівни Слижук, де йшлося про новітні дослідження в області української літератури для дітей та підлітків, про традиції та новаторство у творчості українських дитячих письменників.

Цікавою та змістовною вийшла професійна розмова бібліотекарів про читання в новому форматі. З панорамою інноваційного досвіду в обслуговуванні юних читачів бібліотеками для дітей України – учасниками міжрегіонального ярмарку бібліотечних інновацій "Бібліокреатив – 2018"- ознайомила колег в. о. директора "Юного читача" Лариса Вікторівна Данилова. Власним інноваційним досвідом поділилась і завідувачка Токмацької міської бібліотеки для дітей Людмила Василівна Перепечай.

Професійний діалог продовжився в бібліотеках Запорізької міської ЦБС для дітей, яку очолює надзвичайно креативний директор Інна Леонідівна Ладика. Учасники семінару мали можливість ознайомитись з роботою центральної бібліотеки та бібліотеки-філії № 7.

Приємною розрядкою в напруженій роботі семінару був виступ учасників бібліотечної театральної студії "Чарівна маска", які презентували казкові твори сучасних письменників. А ввечері всі могли насолодитись виставою Академічного музично-драматичного театру ім. В. Магара "Сватання на Гончарівці".

Другий день семінару продовжив професійне спілкування, яке завершилось відвіданням Книжкової толоки.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

24.10.2018

На відкрите засідання клубу "Наші вірні друзі" до обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради завітали юні захисники природи – учні гімназії № 31. Зіркою зустрічі стала ретрівер Мері, яка продемонструвала свої здібності. Діти отримали відповіді на свої запитання по догляду за собаками від керівника клубу Ірини Ніхотіної та професійного кінолога Валерія Помолеги. На зустріч також завітала давня знайома дітей бабуся Яга та шкодливі Бобик і Барбос з оповідання Миколи Носова.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

19.10.2018

Тут ростуть діти

"Круглий стіл" для бібліотечної спільноти з обговорення тем, що піднімаються в сучасній шведській літературі для дітей відбувся в обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради. Предметом дискусії стали теми, які викликають неабиякий інтерес і в нашому суспільстві: взаємовідносини в сім’ї, точки дотику представників різних поколінь, толерантність у стосунках, соціалізація у суспільстві. Основний мотив обговорення – привернути увагу до користі і радості від книжок. На цьому наголосив і Надзвичайний і повноважний посол Швеції в Україні пан Мартін Хагстрьом, вручаючи бібліотекам Запорізької області підбірки книжок сучасних шведських авторів, виданих в Україні.

Дякуємо за участь у заході співробітнику посольства Швеції в Україні координатору проектів з питань культури, освіти та суспільства пані Тетяні Некрасовій, директору Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА пану Владиславу Мороко та депутату Запорізької обласної ради пану Ярославу Крилю.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

19.10.2018

 

Туреччина… Схід чи Захід? Відповідь на це питання шукали для себе гості обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради – відвідувачі Дніпровського районного відділення денного перебування для людей третього віку Міського центру соціального обслуговування, здійснюючи віртуальну подорож до турецьких берегів.

Завідувач відділу обслуговування бібліотеки Юлія Браун, виступаючи у ролі екскурсовода, познайомила гостей з багатовіковою історією цієї країни, її традиціями, звичаями, культурою, визначними місцями, музикою, танцями, кухнею, наголошуючи на тому, що хоч лише три відсотки території Туреччини припадає на Європу, її жителі схильні вважати себе європейцями. Родзинкою заходу стало пригощання присутніх традиційними турецькими солодощами, що допомогло їм відчути себе справжніми мандрівниками.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

.

12.10.2018

І знову мандруємо Європою

Екскурсійний ретро-трамвайчик № 91 "провіз" дітей, що завітали до обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради, колоритними вуличками золотоверхої Праги та інших міст та містечок нашої сусідки – Чехії. Подорожуючи, діти знайомились з природою, архітектурою, культурою та літературою цієї чудової країни. А ще навчились "готувати" національні страви, спробували поспілкуватись чеською мовою, познайомились із старовинними чеськими замками та фортецями, майстерно змальованими вихованцями бібліотечної художньої студії. Чудовим завершенням мандрівки став перегляд фрагментів фільму "Три горішка для Попелюшки", знятого на чеській кіностудії.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

12.10.2018

 

Напередодні відзначення Дня художника, який цього року співпадає з Днем захисника України, Днем Українського козацтва та Святом Покрови завідувач відділу масової роботи та естетичного виховання обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради Наталя Гвоздик розповіла учням гімназії № 50 про легендарного козака Мамая, познайомила з творчістю відомих українських художників І. Скалоздри та Ф. Красицького. Особливо прийшовся до вподоби дітворі майстер-клас з живопису. Козак Мамай вийшов колоритним.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

12.10.2018

"Європейський експрес" продовжує подорожувати

Літературно-музична мандрівка до перлини Скандинавії, батьківщини улюбленця дітей усього світу Г. Х. Андерсена чарівної Данії прийшлась до смаку маленьким відвідувачам обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради, тим паче, що гідом у них була сама Герда. Мандрівка видалась непростою, бо дітям довелось допомагати Каю та Герді знайти шлях додому: розгадати загадки, відповісти на питання вікторини, зібрати уламки розбитого дзеркала та розплутати лабіринт засипаних снігом доріг. Але все закінчилось добре, бо дружба долає усі перешкоди.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

12.10.2018

 

"Ми діти козацького роду" – під таким гаслом в обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради продовжились святкові заходи з находи відзначення трьох визначних свят – Дня захисника України, Дня Українського козацтва та Свята Покрови. Діти віддали шану нашому воїнству, яке у складний для нашої держави час самовіддано захищає її кордони, з цікавістю послухали розповідь бібліотекаря про лицарські подвиги українського козацтва, а також випробували свою спритність у веселих конкурсах та козацьких розвагах.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

12.10.2018

 

Юні актори театральної студії "Чарівна маска" обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради та їхній керівник Богдан Романенко організували справжнє свято для вихованців школи-інтернату № 7. Художнє декламування дитячих казок сучасних авторів, а також театралізація книжки Лоренса Пауля і Катрін Шерер "Лисичка йде до бібліотеки" сприймалась дітьми на "Ура". Просили приїздити ще. Так що сподіваємось це не остання зустріч.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

12.10.2018

 

В переддень відзначення Дня захисника України обласна бібліотека для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради організувала для десятикласників ЗОШ № 30 зустріч зі старшим науковим співробітником Запорізького обласного краєзнавчого музею Світланою Тараненко. Розмова велась про патріотизм та відданість Вітчизні, якими в усі часи відзначались українці.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

10.10.2018

 

Напередодні Дня захисника України, Дня Українського козацтва та Свята Покрови обласна бібліотека для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради влаштувала для своїх читачів зустріч з керівниками Козацького спортивного центру "Спас Яр" Михайлом Преображенцевим та Андрієм Іванюком. Було надзвичайно цікаво, весело і пізнавально!!! Діти дізнатись чимало нового про свята, що відзначаються в Україні 14 жовтня, відкрили для себе бойове мистецтво "Спас" і навіть спробували себе у козацьких іграх.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

10.10.2018

"Балакучі курчата" розпочали новий сезон

 

Англомовний клуб для найменших відвідувачів обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради розпочав новий сезон. Заняття відвідують відразу дві групи – дітвора"з досвідом" і зовсім маленькі. Чергування пізнавальних хвилинок з розважальними іграми надзвичайно подобається і дітворі і їхнім батькам.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg