2021 рік:
2022 рік:
2023 рік:
2024 рік:

28.04.2023

 

Про друзів наших менших та догляд за ними розповіла дітворі відома у Запоріжжі екоактивістка, зооволонтерка Олеся Кулик. Діти захоплено слухали її історії про те, як вона рятує диких тварин та птахів, які з якихось причин потрапили в біду і потребують допомоги. Маючи свою "Зграю" – місце, де живуть її вихованці, вона створює всі умови, щоб згодом, по можливості, повернути їх у звичне для них середовище проживання. На зустріч Олеся прийшла не сама – принесла з собою двох вихованців: маленьке білченятко, яким опікується майже з його народження, та 16-річну собачку Еву, яка через жорстоке поводження з нею, на жаль, назавжди втратила можливість ходити. Розповідь Олесі про волонтерську роботу по спасінню тварин, що потрапили в надзвичайні обставини, глибоко вразила дітей, а її вихованці – білченятко і собачка Ева викликали у залі бурю емоцій. Не менше зацікавила дітей і розповідь Олесі про книги, які вона читає зараз, а це, в основному, професійна література: анатомія, орнітологія та біологія.

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

 

19.04.2023

 

#митворчі Напередодні Великодніх свят в бібліотечній творчій майстерні панувала особлива атмосфера. Щодня тут проходили майстер-класи з оздоблення великодніх яєць. Магія перетворення звичайних курячих яєць у маленький витвір мистецтва здається захоплювала дорослих не менше, ніж дітей. Особливо заворожила дітей техніка оздоблення, що називається "крапанка". "Я так і не зрозуміла як відбувається таке чарівництво", – висловила своє здивування маленька Єва. Про почуття інших учасників великодньої магії говорили сяючі очі та радісні посмішки дітвори.

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

IMG_8888

 

 

10.04.2023

 

У "Юному читачі" в чергове відкрились дверцята у світ дитячої творчості. Відбулась презентація виставки дитячих малюнків "Мрійте! Ангели вас чують". Це вже друга виставка, презентована ГО "Запорізька асоціація мистецтв" у нашій художній галереї. Як зазначила керівник Асоціації Лариса Рибницька, кожна дитяча робота – це відображення світосприйняття їх авторів, політ дитячої фантазії. Жодного змальованого образу! На роботах – лише позитивне бачення світу, де добро перемагає зло, де панує тепло, щирість та любов. А це ж так важливо, особливо зараз, коли в країні точиться війна, надіслати Всесвіту запит на особливий, позитивний людяний код. Тож закономірним стало бажання кожного з присутніх на презентації взяти участь в інтерактивні "Якби я був добрим Янголом світла, то…". Ведучій залишилось лишень підсумувати висловлене: ворог зник би з нашого обрію назавжди, не гинули б безневинні люди, в Україні запанував би мир, а ті, кого вибрало серце, були б завжди поруч.

Можемо стверджувати: – виставка безперечно досягла своєї мети: присутні отримали масу позитивних емоцій, автори робіт – свої заслужені нагороди, а бібліотекарі ще раз впевнились у важливості своєї роботи у цей непростий час.

Ще один важливий момент презентації: оберегову силу української пісні професійно продемонстрували учасники вокальної студії "Чайка" Міського палацу дитячої та юнацької творчості.

До слова, виставка працюватиме в бібліотеці протягом місяця, тож кожен бажаючий може долучитись до світла дитячої фантазії. Працюємо: з неділі по четвер – з 9-00 до 17-00, у п’ятницю – з 9-00 до 16-00.

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

11b.jpg

 

 

03.04.2023

 

Час читати і перемагати!

 

З 26 березня по 2 квітня в обласній бібліотеці для дітей "Юний читач", за вже усталеною традицією, проходив Тиждень дитячого читання. Девізом цьогорічного Тижня було обрано заклик "Час читати і перемагати!", що стало цілком логічним, зважаючи на збройну агресію російської федерації проти України.

Розпочався Тиждень з приємної зустрічі: до "Юного читача" завітала українська письменниця, наша землячка Ярослава Дегтяренко. Діалог читачів з письменницею виявився надзвичайно цікавим та плідним, тим паче, що це вже не перша така зустріч в стінах бібліотеки. Презентуючи свою нову книгу "Князь русинів", авторка пояснила, чому обрала для себе саме жанр історичної прози та чому так важливо знати і вивчати історію своєї країни, яка обчислюється вже тисячоліттями. Підтвердженням тому і роман пані Ярослави "Останній володар", який, до слова, також презентувався у "Юному читачі". Думки письменниці щодо важливості вдумливого читання співпали з меседжем бібліотекарів, висловленим ними під час презентації виставки-сюрпризу "365 дитячих історій" та проведення подарункової акції "Книги з виставки", за підсумками якої найактивніші учасники отримали квитки в кіно та на прем’єру вистави в театр Магара.

Приємні зустрічі, цікаві заходи, веселі розваги чекали на відвідувачів бібліотеки протягом Тижня щодень. В бібліотечній творчій майстерні юні дарування малювали ілюстрації до збірки віршів "Татусева книжка" українського письменника Володимира Вакуленка, віддаючи шану патріоту, замордованому рашистами. А ще виготовляли на майстер-класах патріотичні книжкові закладини та чаклували над весняною квіткою Перемоги.

Можливість повеселитись, розважитись, пограти в ігри, позмагатись у конкурсах, переглянути цікаву виставу та й просто поспілкуватись з однолітками – це все, чого так не вистачає дітворі, бо ж у школі навчання – онлайн. А в бібліотеці все "по-справжньому" – були і веселощі, і лялькова вистава, і Бібліочаклунка з чарівним капелюхом і, навіть, із солодкими смаколиками. Були і справжні подарунки – ігри-пазли та невеличкі іграшки. А ще були заняття з арт-терапії, точніше – маскотерапії. Приміряючи на себе образи казкових героїв, діти знаходили в собі риси, про які, мабуть, навіть не підозрювали.

Не зовсім звичним було цього тижня і заняття англомовного гуртка "Балакучі курчата" – бо ж у школі канікули! Тож ближче познайомились з улюбленими героями англійських казок, зокрема, з весельчаком Вінні-Пухом та його друзями, спробували прогулятись казковим лабіринтом та розбудити від сплячки "ведмедя", бо ж весна надворі.

Один день Тижня відвели професійному спілкуванню та навчанню. Відповідали на запитання: для чого бібліотеці потрібні каталоги і картотеки, як з їхньою допомогою відшукати потрібну книгу, як підібрати потрібні статті з періодичних видань, чи справді кожна книга в бібліотеці має свою "персональну адресу" та як її знайти?

Завершився ж тиждень не менш цікавими недільними зустрічами. Студенти філологічного факультету ЗНУ в рамках бібліотечного проєкту "Лагідна українізація" провели з читачами бібліотеки заняття "Ключі від Всесвіту", присвятивши його дитячій книзі, бо ж саме 2 квітня у світі, починаючи з 1967 року, відзначається Міжнародний день дитячої книги. Конкурс на кращого читця казок данського казкаря Г. Х. Андерсена, адже саме на честь його дня народження було встановлено свято, вікторина на знання його творів, складання правил користування книжкою, загадки про різні речі, без яких не можливо уявити навчання, – ці та інші цікаві й корисні розваги пропонували дітям студенти.

А у відділі мистецтв гостей бібліотеки зачарував своїм неповторним голосом студент-випускник фахового коледжу ім. П. Майбороди Олександр Деркало, в минулому, до слова, читач бібліотеки. Тож пригадав свої улюблені книги та майстерно прочитав уривки з казок Андерсена. Допомагала йому у цьому не менш талановита Анастасія Мінченко, яка також мріє стати студенткою музичного коледжу.

Тиждень завершився, та не завершились сюрпризи для любителів книги! В запасі у бібліотекарів чимало цікавих ідей і задумів, які обов’язково будуть втілюватись!

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888

 

11b.jpg

IMG_8888